Miért az elektromos fűtés?

Szerző: heatwaves2019_12 Kategória:

Miért az elektromos fűtés?

Napjainkban az elektromos árammal való fűtés egyre inkább terjed el és kijelenthető, hogy az okos otthontervező emberek legkedveltebb fűtési rendszere. Az elektromos fűtés mellett számos érv sorolható, de mivel az áram egységára drágább, mint a gázé, ezért az olyan otthonoknak melyeknek gyenge a szigetelésük, valamint a falszerkezetük, csak kiegészítő fűtésként ajánlott betelepíteni az elektromos fűtőrendszert, ellenkező esetben jelentősen magasabb lesz a villanyszámlájuk. 

Valamint fontos megemlítenünk, hogy bár igaz, egy elektromos fűtési rendszer betelepítésének megtervezése és kiépítése közel sem igényel, olyan szintű szaktudást, mint egy központi fűtési rendszernek, de éppen ezért ezen a ponton lehet hibázni a legnagyobbat. Ugyanis, ha tervezés előtt nem vagyunk tisztában a szükséges adatokkal, mellyel megállapítható, hogy mekkora teljesítményű elektromos fűtési rendszerre lesz szükség, amellyel pótolni lehet az épületből távozó hőt, akkor nem azt a hőérzetet fogjuk tapasztalni, amit elvárunk, és egyben a villanyszámlánk értéke is magasabb lesz. 

Tervezéshez legfontosabb tisztában lenni ingatlanunk következő főbb tulajdonságaival: falszerkezet, homlokzati és födémszigetelési tulajdonságok, adott helyiséghez tartozó homlokzati falak száma, és természetesen a helyiségek területének és belmagasságának pontos mérete. Ha mindezekkel tisztában vagyunk, akkor egy jó megtervezett rendszernél előre, körülbelül 5%-os pontossággal meglehet állapítani a fogyasztás mértékét. 

Mindezek mellett a következő esetekben ajánlott az elektromos fűtés: bármely új építésű vagy jól szigetelt használt ingatlanok esetében, vagy kisebb területű lakások fűtése esetén, ahol nem érné meg a gáz bevezetése és a központi fűtés kiépítése, vagy hacsak egyetlen helyiséget szeretne felfűteni, vagy csak kiegészítő fűtésként használná az 1-2 °C plusz elérése végett, vagy szükséges a gyorsan felfűtött terület például fürdőszobában, vagy olyan időszakosan használt ingatlanokban, például nyaralókban, ahol a téli fagymentesítés a cél. 

Ezen feltételek valamelyikének megfelelésekor természetesen érdemes beszélni az elektromos fűtés számtalan pozitív tulajdonságairól: 

  • alacsony beruházási költség, 
  • könnyen, akár házilag beszerelhető, 
  • rendkívül gyors felfűtési idő, 
  • legtermészetesebb hőérzetet biztosítja, 
  • nem igényelnek karbantartást, 
  • kiemelkedően esztétikus, 
  • termosztáttal vezérelve, 
  • előre programozhatjuk fűtési igényeinket, mellyel 25% energiamegtakarítás is elérhető, 
  • nem utolsó sorban egészségesebbnek mondható, mivel az elektromos rendszerek nem a levegőt, hanem a tárgyakat, testeket melegítik fel, így nem szállingózik a por az adott szobában.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük