Elektromos fűtés

Miért az elektromos fűtés?

Napjainkban az elektromos árammal való fűtés egyre inkább terjed el és kijelenthető, hogy az okos otthontervező emberek legkedveltebb fűtési rendszere. Az elektromos fűtés mellett számos érv sorolható, de mivel az áram egységára drágább, mint a gázé, ezért az olyan otthonoknak melyeknek gyenge a szigetelésük, valamint a falszerkezetük, csak kiegészítő fűtésként ajánlott betelepíteni az elektromos fűtőrendszert, ellenkező esetben jelentősen magasabb lesz a villanyszámlájuk. Valamint fontos megemlítenünk, hogy bár igaz, egy elektromos fűtési rendszer betelepítésének megtervezése és kiépítése közel sem igényel, olyan szintű szaktudást, mint egy központi fűtési rendszernek, de éppen ezért ezen a ponton lehet hibázni a legnagyobbat. Ugyanis, ha tervezés előtt nem vagyunk tisztában a szükséges adatokkal, mellyel megállapítható, hogy mekkora teljesítményű elektromos fűtési rendszerre lesz szükség, amellyel pótolni lehet az épületből távozó hőt, akkor nem azt a hőérzetet fogjuk tapasztalni, amit elvárunk, és egyben a villanyszámlánk értéke is magasabb lesz. Tervezéshez legfontosabb tisztában lenni ingatlanunk következő főbb tulajdonságaival: falszerkezet, homlokzati és födémszigetelési tulajdonságok, adott helyiséghez tartozó homlokzati falak száma, és természetesen a helyiségek területének és belmagasságának pontos mérete. Ha mindezekkel tisztában vagyunk, akkor egy jó megtervezett rendszernél előre, körülbelül 5%-os pontossággal meglehet állapítani a fogyasztás mértékét.

Mindezek mellett a következő esetekben ajánlott az elektromos fűtés: bármely új építésű vagy jól szigetelt használt ingatlanok esetében, vagy kisebb területű lakások fűtése esetén, ahol nem érné meg a gáz bevezetése és a központi fűtés kiépítése, vagy hacsak egyetlen helyiséget szeretne felfűteni, vagy csak kiegészítő fűtésként használná az 1-2 °C plusz elérése végett, vagy szükséges a gyorsan felfűtött terület például fürdőszobában, vagy olyan időszakosan használt ingatlanokban, például nyaralókban, ahol a téli fagymentesítés a cél.

Ezen feltételek valamelyikének megfelelésekor természetesen érdemes beszélni az elektromos fűtés számtalan pozitív tulajdonságairól:

  • alacsony beruházási költség,
  • könnyen, akár házilag beszerelhető,
  • rendkívül gyors felfűtési idő,
  • legtermészetesebb hőérzetet biztosítja,
  • nem igényelnek karbantartást,
  • kiemelkedően esztétikus,
  • termosztáttal vezérelve, előre programozhatjuk fűtési igényeinket, mellyel 25% energiamegtakarítás is elérhető,
  • nem utolsó sorban egészségesebbnek mondható, mivel az elektromos rendszerek nem a levegőt, hanem a tárgyakat, testeket melegítik fel, így nem szállingózik a por az adott szobában.

Elektromos fűtési rendszerek fogyasztása

Az elektromos fűtési rendszerek önmagukban az épületből távozó hő mennyiségét hivatottak pótolni. A pontos fogyasztási érték meghatározása azonban energetikai számítást igényel. Minél jobban hőszigetelt az épület, annál kevesebb energiát kell bevinni éves szinten, annál kisebb a beépítendő fűtési teljesítmény és az üzemeltetési költség. Tehát az energetika alapján meghatározható a várható költség, akár 5%-os pontossággal. Egy épület hővesztése a homlokzati falakon, födémeken és a nyílászárókon keresztül történik. Szintén fontos szerepet játszik az infrafűtés fogyasztásában a megfelelő vezérlés kiválasztás, a fűtési körök számának optimalizálása és a programozási lehetőségek kihasználása. Tekintve, hogy az infrapaneles és a padlófűtési rendszerek esetében minden szoba lehet önálló fűtéskör, extrém megtakarítás érhető el akkor ha minden szobát időben és hőmérsékletben annak funkciója szerint fűtünk. Programozható vagy wifi-s okos termosztátokkal, akár 25%-os megtakarítás is elérhető.

Elektromos padlófűtés esetén a rendszer fűtési idényben 4-5 órát működik effektív naponta. Ez természetesen attól is függ, hogy az adott helyiségbe milyen teljesítményű fűtési rendszert sikerült lerakni, illetve ez hogyan aránylik a helyiség valós fűtési teljesítmény szükségletéhez, azaz lehet kevesebb és több is. Például egy 11 m2-es normál hőszigetelésű szobába használjunk 8 m3 150 W/m2 teljesítményű fűtőszőnyeget. A beépített teljesítmény 1200 W, azaz 1,2 kW. 5 Óra működéssel számolva napi 5 óra x 1,2 kW = 6 kW energiafelhasználást kapunk, amely körülbelül 220 Ft/ nap. Teljes fűtési idényre számolva (6 hónap – 180 nap) ez nagyjából 40 000 Ft fogyasztás (180 nap x 220 Ft). Ha a szokásos átalánydíjas költséget nézzük, akkor a havi átalány: 40 000 Ft / 12 = 3 300 Ft (bruttó).

Elkatherm elektromos radiátor fogyasztása

A neves angol BSRIA intézmény független  tesztelése során a következő adatokat mérte a fogyasztással kapcsolatban. A vizsgálatot egy 16 m2 alapterületű, 2,2 m belmagasságú szobában végezték, melynek hőáteresztő felülete 75,2 m2 és a hővezetési tényező 0,19 W/m2K volt. Ezeket a feltételeket az összes vizsgálati sorozat esetében fenntartották, mivel csak a beltéri és kültéri hőmérséklet változott. A teszteket minden esetben az Elkatherm S 201, 2000 W teljesítményű elektromos hőtárolós radiátorral végezték. A három felmérés alapján a következőkben feltüntetett adatokat mérték, melyek bizonyítják, hogy az elektromos fűtés ezen formája igen gazdaságosnak mondható. 

Teszt 1:

Külső hömérséklet:50,9°C
Tesztidő:16 óra
Átlagos szobahőmérséklet:21°C
Átlagos energiafogyasztás:1,0266 kW/óra
Összenergiafogyasztás:16,416 kW
Hőelosztási arány:99,70%

Teszt 2:

Külső hőmérséklet:-14,1°C
Tesztidő:8 óra
Átlagos szobahőmérséklet:16°C
Átlagos energiafogyasztás:0,4299 kW/óra
Összenergiafogyasztás:3,44 kW
Hőelosztási arány:99,7%

Teszt 3:

Külső hőmérséklet:-20,8°C
Tesztidő:3 óra
Átlagos szobahőmérséklet:21°C
Átlagos energiafogyasztás:0,5264 kW/óra
Összenergiafogyasztás:1,578 kW
Hőelosztási arány:99%

Elektromos fűtési rendszerek hőközlése

Az általunk kínált elektromos fűtési rendszerek három különböző módszerrel fűtik fel a teret. Mindhárom energiaközlési módszernek megvannak a maga tulajdonságai, melyeket a továbbiakban röviden bemutatunk. Az első, egyben az egyik legelterjedtebb módja a fűtésnek (nem csak elektromos fűtésnél) a konvekció, mely hőáramlás útján melegíti a levegőt. Ezen módszerrel működnek a hagyományos elektromos radiátorok és konvektorok, vagyis a fűtőtest belsejében található fűtőszál felmelegíti az alulról beáramló hideg levegőt, majd az felmelegedve távozik a fűtőrácson keresztül a helyiségbe. Egyik legnagyobb előnye, hogy egyenletesen melegíti a teret.

A második hőközlési mód az úgynevezett hősugárzás, amellyel a padlófűtési termékeink működnek. Az elektromos padlófűtéses rendszereket (terméktől függően), a padlózat alá vagy az aljzatbetonba telepítjük, majd üzembe helyezés után a félvezető fűtőkábel alulról felfelé sugározza a meleget. A melegség szinte azonnal érezhető a talpunkon keresztül, valamint a legmagasabb hőkomfort érzetet biztosítja. Ebben az esetben problémaként szokott felmerülni az elektromágneses sugárzás kártékony  hatásai, azonban a fűtőkábeleink kettős szigetelésűek, a belső fém burkolata hatékonyan árnyékol ezáltal 100%-os védelmet nyújt a káros hatás ellen.

A harmadik, egyben utolsó fűtési módszer az infrafűtés. Az infrafűtés által okozta meleget, leginkább a nap melegségéhez tudjuk hasonlítani, hiszen elsősorban nem a körülötte lévő levegőt, hanem a testeket, tárgyakat melegíti fel, ezáltal nagyon kellemes hőérzetet biztosítva, pár fokkal hidegebb levegőben kényelmesen érezzük magunkat. Ilyen fűtési módszerrel dolgoznak az infrapanelek, amelyek köztudottan az egészségre is jótékony hatással vannak (méregtelenít, csökkenti az allergiás panaszokat, nem keringeti a port a levegőben).

A hőközlés három formája: konvekció, hősugárzás infrafűtés.

Innovációk az elektromos fűtési rendszereinkben

Termékeink magas minősége mellett, mindegyikében megtalálható az innováció valamely formája. Elkatherm elektromos hőtárolós  radiátoraink “specialitása” a fűtőtestben található samott téglák, melyekben van elhelyezve a fűtőszál. Ennek köszönhetően a hagyományos radiátoroktól eltérően nem csak konvekciós (levegőmozgásos), hanem infrafűtéses módszerrel felmelegítve a teret, közel 100%-os arányban osztja el a hőt. A samott téglák jellegzetessége, hogy rendkívül sokáig tárolják a meleget, ezért termosztáttal összekötve elmondható hogy Elkatherm hőtárolós radiátoraink a leggazdaságosabb elektromos fűtési típus, mivel összességében öt óra üzemeléssel, huszonnégy óráig tartja melegen a helyiséget.

Hemstedt padlófűtési termékeink két tulajdonsága miatt mondható egyedinek a piacon. Egyrészt a hideg-meleg kábel “sleeveless/ ujjatlan” kapcsolata, mellyel még hatékonyabb szigetelés, és hosszabb élettartam érhető el. Másrészt az úgynevezett energiatárolós padlószőnyegeink, amelyek kifejezetten napelemes rendszerrel összekötve működnek. Egyediségük, hogy a kábelben két fűtőszál van elhelyezve, ezáltal gyorsabban elérve a kívánt hőfokot. Majd ezt követően a meleg szinten tartásához csak az egyik fűtőszál üzemel, ezáltal csökkentve a fogyasztási költséget.

Infrapaneleink igazi újgenerációs technológiával lettek kifejlesztve, ugyanis a meleget (szemben a régi kerámiaszemcsés módszerrel), a fűtőtest belsejében lévő graphite fűtőbetét biztosítja. Ezek az infrapanelek magasabb hatásfokot, és hóval hosszabb élettartamot biztosítanak, valamint a fűtőtestben elhelyezett p5 vezérlő rendszer felügyeli a maximális hőmérsékletet és kiegyenlíti a hőelosztást.

Az elektromos fűtési rendszer bármelyikével, Ön a komfort és biztonság új szintjeit fogja felfedezni otthonában, élettereiben. Legyen szó elsődleges fűtési rendszerről, amivel egész tereket fűthet fel vagy csak fürdőszobáját, konyháját akarja felfűteni, a Heatwave termékpalettáján biztosan megtalálja a legmegfelelőbb rendszert. Cégünk kizárólag a legmagasabb minőséget és megbízhatóságot képviselő gyártók termékeit forgalmazza.

Akár vállalkozó, aki kereskedelmi célokkal szeretné jövedelmét, akár ingatlantulajdonos, aki saját használatra szeretne luxus életkörülményeket teremteni, nálunk megtalálja a személyre szabott igényeihez igazodó termékeket és kivitelezéshez szükséges szolgáltatásokat. Ingyenes árajánlatot és tanácsadást biztosítunk.