Elektromos fűtés

Miért az elektromos fűtés?

Napjainkban az elektromos árammal való fűtés egyre inkább terjed el és kijelenthető, hogy az okos otthontervező emberek legkedveltebb fűtési rendszere. Az elektromos fűtés mellett számos érv sorolható, de mivel az áram egységára drágább, mint a gázé, ezért az olyan otthonoknak melyeknek gyenge a szigetelésük, valamint a falszerkezetük , maximum kiegészítő fűtésként ajánlott betelepíteni az elektromos fűtést, ellenkező esetben jelentősen magas lesz a villanyszámlájuk. Valamint fontos megemlítenünk, hogy bár igaz, egy elektromos fűtési rendszer betelepítésének megtervezése és kiépítése közel sem igényel, olyan szintű szaktudást, mint egy központi fűtési rendszernek, de éppen ezért ezen a ponton lehet hibázni a legnagyobbat. Ugyanis, ha tervezés előtt nem vagyunk tisztában a szükséges adatokkal, mellyel megállapítható, hogy mekkora teljesítményű elektromos fűtési rendszerre lesz szükség, amellyel pótolni lehet az épületből távozó hőt, akkor nem azt a hőérzetet fogjuk tapasztalni, amit elvártunk, valamint a villanyszámlák értéke is magasabb lesz. Tervezéshez legfontosabb tisztában lenni ingatlanunk következő főbb tulajdonságaival: falszerkezet, homlokzati és födémszigetelési tulajdonságok, adott helyiséghez tartozó homlokzati falak száma, és természetesen a helyiségek területének és belmagasságának pontos mérete. Ha mindezekkel tisztában vagyunk, akkor egy jól megtervezett rendszernél előre, körülbelül 5%-os pontossággal meglehet állapítani a fogyasztás mértékét.

Mindezek mellett a következő esetekben ajánlott az elektromos fűtés: bármely új építésű vagy jól szigetelt ingatlanok esetében, vagy kisebb területű lakások fűtése esetén, ahol nem érné meg gáz bevezetése és a központi fűtés kiépítése, vagy hacsak egyetlen helyiséget szeretne felfűteni, vagy csak kiegészítő fűtésként használná az 1-2 °C plusz elérése végett, vagy szükséges a gyorsan felfűtött terület például fürdőszobában, vagy olyan időszakosan használt ingatlanokban, például nyaralókban, ahol a téli fagymentesítés a cél.

Ezen feltételek valamelyikének megfelelésekor természetesen érdemes beszélni az elektromos fűtés számtalan pozitív tulajdonságairól:

  • beruházási költsége rendkívül alacsony,
  • könnyen, akár házilag is beszerelhető,
  • rendkívül gyors felfűtési idő,
  • legtermészetesebb hőérzetet biztosítja,
  • nem igényelnek karbantartást,
  • rendkívül esztétikus,
  • termosztáttal vezérelve, előre programozhatjuk fűtési igényeinket, mellyel 25% energiamegtakarítás is elérhető.
  • nem utolsó sorban egészségesebbnek mondható, mivel az elektromos fűtési rendszerek nem a levegőt, hanem a tárgyakat/testeket melegítik fel, így nem szállíngózik a por a szobában.

Elektromos fűtési rendszerek hőközlése

Az általunk kínált elektromos fűtési rendszerek három különböző módszerrel fűtik fel a teret. Mindhárom energiaközlési módszernek megvannak a maga sajátosságai (előnyök/ hátrányok), melyeket a továbbiakban röviden bemutatunk. Az első, egyben az egyik legelterjedtebb módja a fűtésnek (nem csak elektromos fűtésnél) a konvekció, mely hőáramlás útján melegíti a levegőt. Ezen módszerrel működnek a hagyományos elektromos radiátorok és konvektorok, vagyis a fűtőtest belsejében található fűtőszál felmelegíti az alulról beáramló hideg levegőt, majd az felmelegedve távozik a fűtőrácson keresztül a helyiségbe. Egyik legnagyobb előnye, hogy egyenletesen melegíti fel a teret.

A másik hőközlési mód az úgynevezett hősugárzás, amellyel a padlófűtési termékeink működnek. Az elektromos padlófűtéses rendszereket (terméktől függően), a padlózat alá vagy az aljzatbetonba telepítjük, majd üzembe helyezés után a félvezető fűtőkábel alulról felfelé sugározza a meleget. A melegség szinte azonnal érezhető a talpunkon keresztül, valamint a legmagasabb hőkomfort érzetet biztosítja. Ebben az esetben problémaként szokott felmerülni az elektromágneses sugárzás kártékony hatásai, azonban a fűtőkábelek kettős tokozásúak, a belső fém burkolata hatékonyan árnyékol, ezáltal 100%-os védelmet nyújt a káros hatás ellen.

A harmadik, egyben utolsó fűtési a módszer az infrafűtés. Az infrafűtés által okozta meleget, leginkább a nap melegségéhez tudjuk hasonlítani, hiszen elsősorban nem a körülötte lévő levegőt, hanem a testeket, tárgyakat melegíti fel, ezáltal nagyon kellemes hőérzetet biztosítva, pár fokkal hidegebb levegőben is kényelmesen érezzük magunkat. Ilyen fűtési módszerrel dolgoznak az infrapanelek, amelyek köztudottan az egészségre is jótékony hatással van (méregtelenít, csökkenti az allergiás panaszokat, nem keringeti a port a levegőben...)

A hőközlés három formája: konvekció, hősugárzás, infrafűtés.

Innovációk az elektromos fűtési rendszereinkben

Termékeink magas minősége mellett, mindegyikében megtalálható az innováció valamely formája. Elkatherm elektromos hőtárolós radiátoraink specialitása a fűtőtestben található samott téglák, melyekben van elhelyezve a fűtőszál. Ennek köszönhetően a hagyományos radiátoroktól eltérően nem csak konvekciós (levegőmozgásos), hanem infrafűtéses módszerrel felmelegítve a teret, közel 100%-os arányban osztja el a hőt. A samott téglák jellegzetessége, hogy rendkívül sokáig tárolják a meleget, ezért termosztáttal összekötve elmondható, hogy hőtárolós radiátoraink a leggazdaságosabb elektromos fűtési típus, mivel összességében öt óra üzemeléssel, huszonnégy óráig tarja melegen a helyiséget.

Hemstedt padlófűtési termékeink két tulajdonsága miatt mondható egyedinek a piacon. Egyrészt a hideg-meleg kábel "sleeveless" (ujjatlan) kapcsolata, mellyel még hatékonyabb szigetelés, és hosszabb élettartam érhető el. Másrészt az úgynevezett energiatárolós padlószőnyegeink, amelyek kifejezetten napelemes rendszerekkel összekötve működnek. Egyediségük, hogy a kábelben két fűtőszál van elhelyezve, ezáltal gyorsabban elérve a kívánt hőfokot. Majd ezt  követően a meleg szinten tartásához csak az egyik fűtőszál üzemel, ezáltal csökkenti a fogyasztási költségeket.

Infrapaneleink igazi újgenerációs technológiával lettek kifejlesztve, ugyanis a meleget (szemben a régi kerámiaszemcsés módszerrel), a fűtőtest belsejében lévő graphite fűtőbetét biztosítja. Ezek az infrapanelek magasabb hatásfokot, és jóval hosszabb élettartamot biztosítanak, valamint a fűtőtestben elhelyezett p5 vezérlő rendszer felügyeli a maximális hőmérsékletét és kiegyenlíti a hőelosztást.

Elkatherm elektromos radiátor Hemstedt elektromos padlófűtés Infrapanel
Legmagasabb hőkomfort érzet
Legalacsonyabb fogyasztás
Leggazdaságosabb beruházás

Az elektromos fűtési rendszer bármelyikével, Ön a komfort és biztonság új szintjeit fogja felfedezni otthonában, élettereiben. Legyen szó elsődleges fűtési rendszerről, amivel egész tereket fűthet fel vagy csak fürdőszobáját, konyháját akarja felfűteni, a Heatwave termékpalettáján biztosan megtalálja az Önnek legmegfelelőbb rendszert. Cégünk kizárólag a legmagasabb minőséget és megbízhatóságot képviselő gyártók termékeit forgalmazza.

Akár vállalkozó, aki kereskedelmi célokkal szeretné növelni ingatlanjai értékét, akár lakás/háztulajdonos, aki saját használatra szeretne luxus életkörülményeket teremteni, nálunk megtalálja az Ön személyre szabott igényeihez igazodó termékeket és a kivitelezéshez szükséges szolgáltatásokat. Ingyenes árajánlatot és tanácsadást biztosítunk.