Napelem-elektromos fűtés

A napelem egy olyan eszköz, amely az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja át. Napjainkban egyre többen szerelnek napelemes rendszert új vagy használt ingatlanukra, és az előrejelzések szerint ez az arány egyre jobban növekedni fog a jövőben. A már ismert elektromos fűtéssel járó előnyök (alacsony beruházási költség, esztétikusság, kiváló komfort érzet, termosztáttal való pontos vezérlés…) mellett, a leginkább kiemelkedő, hogy egy jó megtervezett napelemes rendszerrel összekötve, akár nullázhatja villanyszámláját.

Napelem rendszerről röviden

Maga a rendszer napelemekből és egy inverterből áll, amely az egyenáramot alakítja át váltóárammá. a napelemes rendszerek mértékegysége kWp (kiloWattpeak). Az átlagos magyarországi éghajlati viszonyokban 1 kWp megfelelően telepített rendszer évente 1100-1200 kW áramot termel. A rendszer telepítésénél nagyon fontos a megfelelő tájolás. Azonban tévhit a napelemekkel kapcsolatban, hogy csak nyáron vagy tavasszal képes villamos energiát termelni, hiszen a panelek a hideget kedvelik igazán, így a téli szikrázó napsütéses napon a termelés magasabb lehet a névlegesnél.

Mai áron 1 kWp napelemes rendszer évente körülbelül 45 000 Ft értékű áram termelésére képek. A rendszer által megtermelt áram először házon belül kerül felhasználásra. Előfordul azonban, hogy éppen nincs akkora igény a házban, mint amekkora a fogyasztás, akkor kimegy az áramszolgáltató hálózatba. A villanyórát minden esetben évente olvassák le, ezt nevezik szaldós elszámolásnak. Értelem szerint, ha leolvasáskor az adott fogyasztás több, mint amennyit megtermelt a napelem rendszer, akkor azt az áramszolgáltató kiszámlázza, ha viszont termelés volt több, a különbségi érték kiszámlázható feléjük. A túltermelés esetén való adózás, valamint a bekerülési és átvételi költségek miatt, ajánlott a rendszert úgy megtervezni, hogy nullázza az éves fogyasztásunkat.

Eddigi tapasztalatok alapján leginkább a következő esetekben ajánlott a napelemes rendszert kiépíteni:

  • A+ kategóriás, új építésű családi háznál, ahol éves szinten az energiaigény nem  haladja meg az 50 kWh/ m2 értéket. Egy ilyen ingatlannál abszolút előnyt jelent, hogy a szükséges elektromos fűtés beruházási költsége jóval alul marad egy hagyományos gázfűtés kiépítésénél.
  • Használt családi háznál, ahol elvégezték a megfelelő hőmegtartási törekvéseket, mint például a homlokzati és födémszigetelés, valamint a nyílászárók cseréje. Ezáltal lecsökkentve az ingatlan energiaigényét.
  • Alkalmanként használt ingatlanokban, például egy nyaraló, melyet téli időszakban csak párszor látogatunk meg, így nem szükséges a folyamatos fűtés.

Ha szeretne többet megtudni a napelemes rendszerekről, vagy igényelni szeretné a megtervezést, majd kiépítést elektromos rendszere mellé, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségünk bármelyikén, vagy jelezze igényét az árajánlati űrlapon